Natt til første mai… (hvordan jeg havnet i arresten)

Denne historien er jeg ikke videre stolt over, men ofrer gjerne egen verdighet for litt latter og humor i hverdagen. For de som kjenner meg er den også langt ut over min karakter og den personen de oppfatter meg som, og det er nok også en del av det som nok gjør historien litt ekstra morsom. De fleste vil nok si at jeg er en stille og rolig person som er livredd for å gjøre noe galt (eller; livredd for å bli tatt er vel en bedre måte å fremstille det på).

Det skjedde en gang i forrige årtusen at jeg skulle på fest. Jeg var i førstegangstjeneste i forsvaret, og var hjemme til perm natt til første mai. Natt til første mai var en yndet fest-dato der jeg kom fra – normalt hadde russen russeslipp samme dag/kveld, og ungdom mellom 16 og 50 dro gjerne ut og festet litt siden det var fridag dagen etter.

Selvsagt var jo ikke jeg noe bedre enn de andre, og vi fant ut at det skulle være et arrangement på det gamle meieriet i byen (et meieri min bestefar forøvrig jobbet for inntil det ble lagt ned). Så vidt jeg husker var det et moteshow, og det skulle være inndelt i både en side for de over 18, med alkoholservering, og for de under 18.

Kvelden startet hos noen kompiser av meg fra Hammern, og den startet med en drink som populært kalles “slippery nipple“: Sambuca toppet med Bailey’s i et shotglass. Dette er en drink som er forferdelig kvalmende hvis du ikke liker lakris og søtsaker, men fantastisk digg hvis du gjør. Jeg hører jo selvsagt til siste sorten. Nå skal det sies at jeg ikke var spesielt erfaren med alkohol på den tiden, og mengde sett i sammenheng med alkoholdinnhold var ikke noe jeg var særlig oppmerksom på, kan man vel si. Så ned halsen ble det raskt vasket en 5-6-7 shots, før vi bega oss på turen til sentrum og festen på meieriet.

På denne tiden var jeg vel 19 år gammel, snart 20. En betydelig andel av min vennekrets bestod av folk som var tre år yngre enn meg, altså ikke myndige enda. De var også på denne festen, selvsagt på den delen som var 16-årsgrense.

Av en eller annen grunn begynte jeg å snike de over på 18-årsgrense en etter en. Noen av de fikk til og med kjøpt seg øl. Jeg husker godt at jeg stod og prøvde å overbevise vaktene om at den ene kompisen min helt tydelig var 18, hvilket egentlig var helt absurd siden utseendet hans helt tydelig sa at han knapt nok hadde fått hår på de edlere deler engang. Men som de som kjenner meg nok kan bekrefte; jeg er flink til å snakke for meg. Det er vel kanskje derfor jeg jobber som konsulent nå.

Det varte dog ikke så veldig lenge at de fikk være på den siden, da andre vakter oppdaget de og ba de gå over til riktig side, og øl ble konfiskert, og generell misnøye ble observert. Det var vel omtrent på denne tiden at ting blir noe uklart i mitt hode, for ikke å snakke om fullstendig mørkt. Det hadde jo blitt noen øl innabords etter at vi kom til festlokalet også, så promillen var nok godt over “overstadig”.

Det har blitt meg fortalt at jeg ble med Terje hjem på grunn av min noget ustabile fremtreden. Planen var vel å innlosjere meg på en sofa siden bakken under meg var upålitelig. Vi var visst der en liten stund. Men som sagt så er jeg flink til å snakke for meg. Så jeg klarte å overtale de om at det var lurt å gå tilbake til festlokalet. Og ut igjen bar det. Eller rettere sagt; ut igjen bar de meg.

Og så ble jeg borte for dem. Jeg husker jeg ble veldig trist for et eller annet. Jeg husker at noen tidligere klassevenninner prøvde å ta vare på meg, jeg husker vagt noen porta-potties og folk som banket på døren… Jeg husker at jeg ikke forstod så veldig mye av hva som foregikk før jeg plutselig befant meg bak en låst dør. Og der stod jeg. Og ville snakke med noen. Og jeg banket. Og banket. Og banket. Jeg banket til hånden ikke kunne banke mer. Og når handen ikke kunne banke mer begynte jeg å banke med hodet. Hvor lenge jeg fortsatte med det aner jeg ikke, men jeg antar det var en stund – jeg erindrer såvidt at noen ropte “hold kjeft” over gangen. Så banket jeg meg selv i svime.

Jeg våknet opp igjen, forvirret og øm. Hånda var blå, og jeg hadde banket meg skrubbsår i panna, og hele panna hadde blitt hoven og myk. Prøvde å få kontakt med noen igjen med å rope litt… Plutselig hører jeg en kjent stemme fra andre siden av gangen. Var visst en annen bekjent av meg som også hadde blitt beruset, og hadde slått til noen med sin arm som på det tidspunket var dekt av gips. Forundret og noe forvirret slo vi av en liten samtale som om det var helt dagligdags å våkne opp innelåst. Om han var overrasket av å finne meg der inne, så var jeg dobbelt så overrasket av å finne ham der, for det var enda mer av en slik karakter som du bare har et bilde av mammas flinkeste ole foran deg når du tenker på hvordan han er.

Jeg slapp ut etter litt, fikk samlet sammen sakene mine. Politiet så noe forfjamset på meg når jeg kom ut av cellen, og enda mer forferdet når jeg fortalte at alle skadene på min kropp hadde skjedd i cellen. Jeg undrer på om det var derfor jeg slapp ut uten noen form for reaksjon. Igrunn burde jeg jo være ganske sint på dem i og med at de lot meg gå så langt i selvskadingen, men aller mest var jeg bare flau over meg selv.

Jeg gikk de fem kilometrene hjem, og la meg i sengen. Etter noen timers søvn kom farsan inn på rommet, og jeg fortalte hendelsene. Merkelig nok ble han ikke sint, og mumlet noe om at han håpte at jeg hadde lært. Måtte ringe morsan også, og hu lo godt. For noen foreldre jeg hadde… Siden jeg var ung hadde kroppen enda ikke funnet ut hva fyllesjuke var, så jeg dro ned til byen og hilste på Terje og gjengen igjen. Der fikk de glede seg over min nye attributt: den kule panna med et sår midt i som kunne formes som modell-leire. Den beste måten å illustrere det på er vel slik:

Et sånt utseende går rett hjem blant en bunke sci-fi geeks, det skal du være sikker på.